Deze documentaire wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van:
Lost in Religion
IN PRODUCTIE
In een tijd waarin kerken leeglopen en de secularisering van onze maatschappij niet meer lijkt te stoppen, blijft één religieuze traditie onverminderd populair: de Maastrichtse Heiligdomsvaart. Al sinds de 14e eeuw vindt deze eeuwenoude pelgrimage naar het graf en de relieken van Maastrichts patroonheilige Sint Servaas plaats. In 2018 werd de 55e editie van de Heiligdomsvaart gevierd en het evenement bracht weer vele mensen op de been.
Tegelijkertijd spreken steeds minder jongeren de taal van de kerk.
"Dus vroeger ging je naar de kerk, want je vader ging ook naar de kerk. Vroeger ging je naar de tempel, want je moeder ging ook naar de tempel. Je geloofde in die goden, want iedereen geloofde in die goden. Je deed die rituelen, want iedereen deed die rituelen. Maar nu moet je alles zelf verzinnen, je moet alles zelf beslissen. Je moet overal zelf achteraan gaan. Je moet zelf dat spirituele pakket samenstellen, om antwoorden te vinden op de existentiële vraagstukken die je hebt. Nou, je voelt de druk al toenemen. Dus ook de spirituele druk op de jongeren is veel groter dan op die van hun oma en opa. En dus is het moeilijker voor hen om die spirituele balans in hun leven te vinden."
- Frank Bosman, cultuurtheoloog
De zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen leidt jongeren steeds vaker naar geheel andere plekken dan de kerkbanken.
"God is DJ, dat is natuurlijk een mooie uitspraak. Die het misschien wel sacrale karakter dat een dancefestival kan hebben, heel expliciet maakt. En dat het dat heeft is, lijkt mij zonneklaar. Daar is ook onderzoek inderdaad naar gedaan: waar zit hem dat in, waarin gebeurt dat? men vond dat vooral bij festivals in de sfeer van de heavy metal, waar de religieuze symboliek je om de oren suist. Dat is ongelooflijk, dat zijn enorm geritualiseerde bijeenkomsten, waarin druk wordt geput uit religieuze tradities. Vaak op z’n kop gezet. Dus daar vinden zeker equivalenten plaats van zo’n Heiligdomsbedevaart."
- Kees de Groot, bijzonder hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid
Heeft de Heiligdomsvaart nog wel toekomst? Gaat het de kerk lukken om de aansluiting met de nieuwe generaties te herstellen? Of zoeken jongeren hun heil definitief op andere plekken en zijn religieuze evenementen als de Heiligdomsvaart binnenkort niet meer dan een herinnering?
Hoe geloof je in een seculariserende wereld?
De lange documentaire 'Lost in Religion' is een productie van KF inHeritage & Mosasaurus Film Productions. De première is voorzien voor voorjaar 2021.