Via Belgica Digitalis

 

Ontdek Romeins Zuid-Limburg met je mobieltje! Dat was de essentie van het project www.viabelgicadigitalis.nl dat in 2011 werd gelanceerdVia Belgica Digitalis was een mobiele toeristische website langs een 40-tal plekken in het Zuid-Limburgse landschap - dwars door 7 gemeentes - waar belangrijk Romeins erfgoed onder de grond of aan de oppervlakte ligt. Vaak is het nog voelbaar, soms zelfs tastbaar...

Je mobieltje wees je niet alleen de weg, maar voorzag je op al deze punten ook van informatie in de vorm van video, audio, tekst & beeld. Een schat aan informatie leerde je op die manier het landschap ‘te lezen’: te kijken door de ogen van een Romein. Hoe reisde een Romein van Mosae Trajectum naar Coriovallum: door het Geuldal of nam hij de kortere route over de heuvels? Waar bouwden de Romeinen het liefst hun villa’s? Waar lagen hun grafvelden en heiligdommen? En waar werkten ze, wat deden ze?

Spelenderwijs keek je terug in de tijd en zag je hoe onze voorouders hier 2000 jaar geleden leefden. Toen wrd de enorme impact duidelijk, die de komst van de Romeinen had op het aanzien van de streek én op de mensen die hier woonden.

Via Belgica Digitalis werd ontwikkeld in samenwerking met BIC Multimedia & BdF Producties. KF inHeritage was verantwoordelijk voor:

  • projectleiding
  • concept
  • eindredactie
  • funding

De website is sinds 2022 niet meer online.